torstai 27. toukokuuta 2010

Työkalu tarpeeseen


Tutustuin PC:n käyttöön joskus 286-aikaan, kultaisella 80-luvulla. Kaverin isä osti omaan koneeseensa näytönohjaimen ja pelit muuttuivat mullistavan näköisiksi kukoistaessaan kaikilla kuudellatoista värillä. Lautapeleihin verrattuna tietokoneella pelaaminen tuntui jännittävältä. Erilaisia maailmoja 3D ja 2D maailmoissa. Tarinoita, unelmia ja kokeilemista vailla rajoja.

Sittemmin löysin PC:n rajat useampaan kertaan. Ihmettelin jo 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa surkeaa käytettävyyttä. Eikö ihmiset keksi mitään muuta koneiden ohjaamiseen kuin kuppaisen näppäimistön ja hiiren? Täytyy löytyä joku luonnollisempi tapa!

Eräs mielenkiintoinen lähestymistapa löytyy mac-maailmasta. Siellä lähdetään tekemään käyttöjärjestelmää ja käyttökokemusta ihmisen ehdoilla. Ohjelmat suunnitellaan käytettäviksi ja miellyttäviksi käyttää. Sen sijaan toisella suunnalla jyräsivät tekniikan tuulet. PC perusti toimintansa tekniseen kehitykseen: lisää värejä, tehoja pelien ja ohjelmien pyörittämiseen. Käytettävyys unohtui tämän tekniikan alttarilta.

Microsoft nappailee aika ajoin innovaatioita mac-maailmasta. Jos katsoo ensimmäisiä windows-tekeleitä ja jopa Win95, 98 sarjoja, ne näyttävät kalpeilta kopioilta macin käyttöjärjestelmästä. Markkinajohtaja ei vaivautunut keksimään ja kehittelemään pyörää uudelleen, vaan kopioi käytettävyyden kilpailijaltaan.

Olen ihmetellyt miksi on olemassa mac ja pc. Ne edustavat erilaista lähestymistapaa. PC on perustyökalu, jota voi muokata, mutta mitä harvoin käytetään nautintoon. PC:llä pelaaminen on pelaamista, ei kukaan korosta PC:tä.

Sen sijaan mac tähtää kuluttajan koukuttamiseen pienillä, mutta miellyttävillä yksityiskohdilla. Helppo analogia voisi löytyä einesaterian mauttomuudesta ja ajan kanssa kokatusta ruoasta. Molemmista saa vatsan täyteen, mutta toisesta saa helpommin hymyn huulilleen.

Taiteiltuani aikani PC:n kanssa, päivitellen tsiljoonatta turvallisuuspäivitystä, opetellen ulkoa hajoavien komponenttien ääniä ja salapoliisin lailla etsien viallista ajuria tai vain yhteensopivuusongelmaa, päätin kokeilla jotain muuta. Ostin mac book pron. Sillä voi koodata, kuten PC:llä ja perushommelit onnistuvat siinä millä kitisevällä PC:lläkin.

Odotan mielenkiinnolla miltä työn ja netin väsääminen tuntuu macin kautta.

Kone saapuu huomenna kätösiini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti