maanantai 31. toukokuuta 2010

Odotusaikoja

Windowsia hieman pidempään käyttäneet tietävät kuinka konetta saa odottaa. Ohjelmien avautuminen kestää iäisyyden, käyttöjärjestelmä latautuu aina vaan ja yleensä ottaen ennen kuin mitään pääsee tekemään, pitää odottaa. Hiiren osoitin on yleensä tiimalasi tai donitsi.

Toisin tällä uudella macbookilla. Ohjelmat aukeavat näppärästi ja kone käynnistyy välittömästi. Oikeastiko?

Käynnistysaikojen vertaileminen ei ole mielekästä, mutta tein sen kuitenkin. Käyttökokemus ja tunne, että voi tehdä jotain rakentuu näissä koneissa täysin eri tavoin. Jos olen surffannut netissä, pyörittänyt tekstinkäsittelyä tai soitellut musiikkia macilla, niin kone menee nukkumaan napin painalluksella tai sulkemalla läppärin kannen. Kone herää käyttöön heti kannen avauduttua. Käyttöönottoa hidastaa vain, jos laittaa koneelle pakollisen salasanan syöttämisen.



Windows-maailma pyörii eri filosofialla. En muista missään windowsissa "nukkumisen" toimineen. Jos windows-koneen nukuttaa, sovellukset aukeavat puolinaisena tai sekoavat oudosti. Winukka pitää poikkeuksetta sammuttaa työrupeaman jälkeen. Testasin kauanko windows XP käynnistää itseään uudelleen, koska kotikoneellani on sellainen ja suurin osa maailman PC-koneista pyörii XP:llä.

Vain resurssien hallinnan ollessa auki, koneen sammuttaminen kesti 7 sekuntia ja uudelleenkäynnistyminen 1 minuutin 36 sekuntia. Ennen kuin web-selain avautui, aikaa oli kulunut jo 2 minuuttia ja 7 sekuntia. Ripeää toimintaa windows koneelta, koska työpäivän jälkeen sammuva windowsini tallentelee välimuistejaan helposti minuutin tai kolmekin. Sen sijaan tämä mac käynnisti itsensä uudelleen 44 sekunnissa, selaimen kera. Siis macin 44 sekuntia verrattuna windowsin 187 sekuntiin.

Järkytys ei tule niinkään käynnistysajasta, vaan siitä että vanhemmat windowsit estävät koneen käyttämisen, kun ohjelmat käynnistyvät. Windows 7 antaa sentään mahdollisuuden kirjoitella muistioon tekstiä, kun suuremmat ohjelmistot aukeavat taustalla. Tyypillinen sähköposti (Outlook), joku Visual Studio, Firefox ja virustorjunta väänsivät itseään auki XP:llä 4-5 minuuttia, Win7-maailmassa vain 2-3 minuuttia.

Ajattele, jos joutuisit istumaan tämän ajan autossa. Käänsit virta-avainta, mutta mitään ei tapahdu. Kone vain hurisee ja rutisee.

Odottammisen sijaan, käytän perinteistä kynää ja paperia muistiinpanojen kirjoittamiseen. Se on helpompaa kuin windowsin pyörittäminen. Mutta onko paperin raaputtaminen kätevää ja ihmisläheistä tietotekniikkaa?

Suosittelen ylimääräisen kahvi- tai teekupillisen hakemista, kun windows käynnistyy. Se säästää hermoja ja lisää sosiaalisia suhteita. :-)

Odottamisen sijaan mac-käyttäjät aloittaa tekemisen saman tien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti