keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Ajan jakautuminen

Käyttöjärjestelmästä ja koneesta riippumatta jokaisen käyttöön lankeaa yhtä paljon aikaa. Ajan rajallisuuden tuntee erinomaisesti silloin, kun haluaa tehdä useita upeita asioita.

Vaikka vuorokauden tuntien määrään ei voi vaikuttaa, niin toiminnan tehoon voi. Iän karttuessa oppii kuinka työpäivä muuttuu mukavammaksi, jos nukkuu muutaman tunnin yöaikaan. Lausahdus: "Aina laulain työtäs tee." Tuntuu uskomattoman järkevältä toteamukselta - innon siivittämänä päivänä. Joinain päivinä taasen tehtävää tuntuu kertyvän enemmän kuin ehtii tekemään.

Aika ja ajan herruus, muuttavat merkitystä puhujan mukaan.

Pari sukupolvea aikaisemmin ei murehdittu ajasta. Iltapäivisin mentiin kahville tuttujen luokse. Jos joku halusi käydä lenkillä, niin mikäs siinä tai tehdä pihatöitä - näitä asioita pystyi tekemään yhdessä. Ajan kyttääminen tuli vasta joskus tämän teollisen ja toimistoihin itsensä vanginneen sukupolven myötä.

Harvempi ymmärtää kuinka persoona syntyy ja vahvistuu itselle annetusta hetkistä. Toki voi tehdä kaiken "oikein" uhraten päivänsä työlle, perhelle ja kodin siisteydellä, mutta silloin muuttuu vain työtä tekeväksi käsipariksi. Eräille se riittää, minulle ei. Haluan ymmärtää tavoitteeni ja pyrkiä tavoitteita kohden. Tällöin pystyn arvioimaan kuinka hyvin pääsin tavoitteeseeni.

PC ja Mac toimivat yhtä hyvinä työkaluina päämäärien saavuttamiseen. Molempien kanssa voi hukkua pienten asioiden viidakkoon ja hukuttautua sosiaalisen median virtaan, unohtaen tavoitteensa. Toisaalta molemmilta löytyy välineet henkisen työn tekemiselle - tavoitteiden saavuttamiseen.

Tärkeintä on kuitenkin tietää mitkä ovat tavoitteesi. Mitä haluan saada aikaiseksi ja kenelle? Löydettyäsi vastauksesi näihin kysymyksiin, sillä ei ole suurta väliä mitä työvälineitä ja koneita käytät päästäksesi tavoitteisiisi.

Käytä kuitenkin työhön sopivia välineitä. Kukkien istuttamiseen ei kannata käyttää kaivinkoneetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti